Skip to main content

Változó tőszámú vetés a precíziós gazdálkodásban

A precíziós gazdálkodásról sok mindenkinek elsőre az egyenes sorok, a vetőelemek szakaszolása, vagy a differenciált műtrágya-kijuttatás jut az eszébe. Pedig ugyanolyan fontos eleme a precíziós gazdálkodásnak a vetőmag mennyiségének pontos meghatározása is. Ugyanis a vetőmag nemcsak a termelési költségek jelentős hányada, hanem az elérni kívánt hozam egyik lényeges tényezője. Ezért fontos, hogy a gondosan mérlegelt, az adott tábla adottságaihoz igazodó, fajtaválasztáson túl, pontosan meghatározott mennyiségű magot is vessünk.

A kukoricatermesztés során ráadásul sok rizikófaktorral szembesülünk, az elmúlt években különösen jellemző volt a súlyos vízhiány és az egyéb szélsőséges időjárási tényezők, mint a rendkívüli hőhullámok. Emellett nehézséget okoznak a heterogén talajok és a különböző növények eltérő igényei is.

Ezért fontos, hogy az eredményes és költséghatékony gazdálkodás érdekében változó tőszámú vetést alkalmazzunk, amely a helyspecifikus műholdas információk, a növénytermesztési szaktudás, a fajtaismeret, és a modern technika együttese. Ennek köszönhetően érhetik el a gazdálkodók az optimális hozamot.

A változó tőszámú vetés segítségével lehet csökkenteni a kockázatokat és elkerülni a nagyobb veszteségeket, valamint optimalizálni a tábla várható össztermését.

A NEXT Farming több évtizedes szakértelemmel segíti partnereit az egész kukoricaszezonban, minden gazdálkodó részére egyedi megoldásokat kínálva. Hogyan csináljuk?

A változó tőszámú vetéshez több tényezőt is figyelembe kell venni ahhoz, hogy igazán eredményes legyen a gazdálkodás. Először is fel kell tárni a táblán belüli különbségeket, majd meg kell határozni a vetőmag fajtáját és az átlagos tőszámot az adott gazdálkodás igényeinek megfelelően. Ezekből az adatokból el kell készíteni a kijuttatási tervet, majd meghatározni és megjeleníteni a kijuttatási térképet. A pontosan elkészített kijuttatási térképet ezek után lehet exportálni a megfelelő formátumokba.

NEXT Farming PRO szoftver segítségével mindez gyorsan és egyszerűen kivitelezhető, a termelési folyamat minden egyes lépésénél szakértelemmel támogatjuk és segítjük partnereinket.

Indítsa velünk a következő kukoricaszezont!