Skip to main content

Precíziós talajvizsgálat az eredményesebb gazdálkodásért

A helyspecifikus adatokon alapuló, 3 hektáros zónákat felölelő talajmintavétel és a pontos laboranalízis a korszerű növénytermesztés egyik alapköve, hiszen a tápanyagutánpótlás tervezésének ez a kiindulási pontja.

Most egy pompás új videóban bemutatjuk, a NEXT Farming precíziós talajmintavételt és -vizsgálatot, lépésről-lépésre. A videó megtekintéséhez kattintson ide!

A talaj egy bonyolult rendszer, amelyben a kémiai, biológiai és fizikai folyamatok összhangja szükséges ahhoz, hogy a növényállomány akadálytalanul fejlődhessen és a legnagyobb hozamot produkálja. A legfontosabb tápanyagok vizsgálata a talajban elengedhetetlen feltétele az üzem sajátosságaihoz igazodó és gazdaságos tápanyag-utánpótlásnak. Ezt a talajmintavétel segítségével lehet meghatározni, amely segít felismerni a táblán belüli különböző talajtípusokat és azok elkülönítését, majd a jobb adottságú területek kiaknázása mellett abban is segít, miként van lehetőség a gyengébb részek feljavítására.

Az igazán reprezentatív talajmintát csak egy jól tervezett és gondosan végrehajtott GPS alapú precíziós mintavétel biztosítja. A NEXT Farming kiterjedt tapasztalatokkal rendelkezik ezen a területen, hiszen egy egyedülálló rendszert képes a talajvizsgálatnál használni:

  1. Menedzsmentzónák lehatárolása a TalkingFields térképek alapján
  2. A mintavételi terv elkészítése a NEXT Farming Pro programcsomagban
  3. A mintavételi terv exportja tetszőleges eszközre a mintavételhez
  4. Talajmintavétel WINTEX automata mintavevőkkel (a NEXT Farming hivatalos forgalmazó Magyarországon)
  5. Laboreredmények importja a NEXT Farming Pro szoftvercsomagba
  6. Kationcsere kapacitás meghatározása, szaktanácsadással
  7. Eloszlási térképek és mintavételi jegyzőkönyv készítése a NEXT Farming Pro programcsomagban
  8. Kijuttatási (applikációs) térképek készítése a talajvizsgálati eredmények alapján a NEXT Farming Pro szoftvercsomaggal
  9. A kijuttatási (applikációs) térképek exportja a monitorok számára (SHP, ISOXML stb.) formátumokban
  10. A kijuttatott tápanyagok térképi és táblatörzskönyvi dokumentálása a NEXT Farming szoftvercsomaggal, a monitorok adatai alapján

A fenti 10 pont is igazolja, hogy ha mind a hardver, mind a szoftver, mind a szolgáltatás egy kézből érkezik, akkor egy homogén, a folyamat minden elemében egymáshoz illeszkedő rendszert tudunk működtetni.

Az optimális és kimagasló minőségű mintavétel alapja a TalkingFields (TF) Zónatérkép, amely a TF-alaptérkép alapján készül és a hasonló termőképességű területeket fogja össze a mintavételi zónákká.

A talajmintavétel megtervezésének, végrehajtásának és a laboreredmények használatának optimális eszköze a NEXT Farming Pro szoftvercsomag, mely teljeskörűen támogatja a precíziós gazdálkodást. Így egy helyen, egy felületen találunk minden információt és a kijuttatási (applikációs) térképek is könnyedén elkészíthetők a talajvizsgálati eredmények, illetve az ajánlási értékek alapján.

A bővített talajvizsgálat mellett, lehetőséget biztosítunk a kationcsere kapacitás meghatározására is, mely a talaj tápanyag megtartó és tápanyag leadó képességéről ad felvilágosítást. Ez rendkívül fontos információ, hiszen hiába van jelen a talajban a tápanyag, ha az a növény számára nem felvehető.

Keressen minket bővebb információért a talajvizsgálattal kapcsolatban is!