Skip to main content

Nitrogénszenzor, egy igazán okos megoldás a tápanyag-utánpótlásra

A gazdálkodás egyik legnehezebb feladata, felmérni azt, hogy pontosan mekkora mennyiséget és pontosan hova érdemes kijuttatni az adott táblán, hogy a növényünket a gazdaságossági szempontokat gondosan mérlegelve, optimális mennyiségű tápanyaghoz juttassuk.

Az egyenletes mennyiségben adagolt műtrágya ugyanúgy okozhat a tábla egyik pontján hiányt, ahogy a másik pontján fölösleget. Partnereink és a mezőgazdasági szereplők egyöntetű véleménye az, hogy nagyon nagy szükség van egy olyan eszközre, amely segít meghatározni a műtrágya pontos mennyiségét és egyben szabályozni a kijuttatást is.

A tápanyagok kijuttatásánál fontos célkitűzés, hogy minél kisebb mennyiséggel érjünk el minél nagyobb hozamot. Ez a célkitűzés a precíziós gazdálkodás eszközeinek segítségével tud legkönnyebben megvalósulni, ugyanis a táblán belüli különbségek felismerését és figyelembevételét kizárólag a precíziós eszközökkel tudjuk pontosan észlelni. Ennek segítségével minden esetben megbízható és pontos ismeretünk és adataink lesznek a növényállományról, a talajról és minden egyéb paraméterről, amelyet a precíziós eszközökkel mérni lehet.

A növények nitrogénellátottságát leginkább az NDVI érték fejezi ki. A tábláinkról többféle módon juthatunk NDVI térképhez. Használhatunk műholdas adatokat, drón felvételeket, vagy éppen a NEXT GreenSeeker nitrogénszenzort is. Egy azonban biztos: Csak a NEXT GreenSeeker képes az NDVI értékek meghatározása közben, valós időben vezérelni a műtrágyaszórót vagy folyékony nitrogén használata esetén a permetezőt.

Mi a NEXT GreenSeeker 5 legnagyobb haszna?

  1. ISOBUS eszköz (kompatibilitás a monitorokkal)
  2. Kijuttatási stratégiákat valósít meg (egyszerű kezelhetőség)
  3. Bármely vezérelhető műtrágyaszóró, permetező használható (univerzális gépvezérlés)
  4. Aktív fényforrások vannak a szenzorokban (éjjel-nappal használható)
  5. Minden adat rögzítésre kerül (visszakövethetőség)

Természetesen a NEXT GreenSeeker nitrogénszenzor teljes mértékben kompatibilis a NEXT Farming Pro szoftvercsomaggal, így a használat során keletkező összes térkép és adat a programban dokumentálható és vizualizálható.

Nézze meg videónkat, hogy is működik mindez a gyakorlatban és kérjen kipróbálási lehetőséget saját tábláira!