Skip to main content

Jótanácsok az adatalapú gazdálkodáshoz

Azt mondják, hogy aki egyszer elkezd az alapján dönteni, hogy mit mutatnak az adatok, a szenzorok vagy a műholdak alapján, az többé nem fog visszatérni ahhoz a módszerhez, hogy egyszerűen kimegy a földekre és az alapján dönt, amit ott lát. Vagy éppen az alapján, hogy korábban is mindig így csináltuk.

A precíziós gazdálkodás alapja az adat, hiszen a gazdálkodási tevékenységek során folyamatosan adatokat gyűjtünk és kapcsolunk össze egymással, így létrehozva az igazán jól működő optimalizált termelési folyamatot. A szükséges adatokat a precíziós gazdálkodók pontos szenzortechnológiával gyűjtik és elemzik. Ha minél több és részletesebb információval rendelkezünk a talaj állapotáról, a táblán belüli termőképesség különbségeiről és a növények aktuális állapotáról, annál inkább lehetőségünk nyílik az adott helyzetre leginkább alkalmas technológiai megoldást választani.

Fontos szempont lenne minden adatalapú megoldásnál, hogy az egyes gazdálkodási döntések várható hatását is képesek legyenek előre jelezni és bemutatni a gyűjtött adatokkal, hogy valóban döntéstámogató, az eredmények konkrét szintjéig levezethető kiértékelést kapjanak a döntéshozók.

A másik fontos elvárás egy jól működő adatalapú gazdaságban, hogy minden tevékenység és a tevékenységek során használt gép is össze legyen hangolva egymással, akár az adminisztrációt segítő számviteli rendszerek, akár a különböző gyártók gépeiből kinyert adatok, és ezek mind egymással is egyből összevethetőek legyenek.

Ha ezek megvalósulnak, akkor beszélhetünk működő adatalapú gazdálkodásról és ebben az esetben lesz valóban látható az, hogy egy gazdálkodás hogyan működhet a legoptimálisabban, mik azok a tevékenységek, amelyen változtatni kell ahhoz, hogy költséghatékonyabbá váljon a működés, mi az, ami megéri és mi az, ami nem.   

Ebben segítjük partnereinket évek óta professzionális minőségben és megbízható fejlesztői háttérrel fejlesztett szoftverünkkel, amely az adatok gyűjtésének és kezelésének a lelke. Nagy előnye, hogy a kapott információkat egyszerű módon képes átvenni, azokat logikusan rendszerezni és a felhasználó számára áttekinthető módon megjeleníteni.

Az így kinyert adatok feldolgozásával olyan megbízható tudáshoz juthat, amelynek segítségével mindig megalapozott döntéseket tud hozni és ezzel gazdasága eredményességét is elősegíti.

Mi tudjuk, hogy az idő milyen drága, ezért mindent megteszünk annak érdekében, hogy az adminisztráció időigényét a minimálisra csökkentsük és a visszatérő rutinfeladatokat automatizáljuk. A tapasztalatokból tanulva, adatalapú döntésekkel támogatjuk gazdasága sikerességét.

Érdemes igazodni a mai kor elvárásaihoz, amikor államilag is alapvető igény az adatalapú, digitális mezőgazdaság megvalósítása, hiszen egyre több olyan kötelezettség terheli a gazdálkodókat, amely az adatok alapján kerül beszámoltatásra (pl. e-GN és permetezési napló).

Keressen minket bizalommal, hogy megismerje az adatalapú gazdálkodás előnyeit és az Ön számára releváns szolgáltatásait.