Skip to main content

Hogyan érhetjük el, hogy a tábla minden egyes pontjára a megfelelő mennyiségű tápanyagot jutassuk ki?

Erre a kérdésre a precíziós mezőgazdaság eszköztára adja a legjobb választ, ugyanis a precíziós mezőgazdaság eszközeinek segítségével tud legkönnyebben megvalósulni ez a folyamat. Mondhatjuk úgy is, hogy a táblán belüli különbségek felismerését és figyelembevételét kizárólag a precíziós eszközökkel tudjuk pontosan észlelni.

A gazdálkodás egyik legnehezebb feladata, felmérni azt, hogy pontosan mekkora mennyiséget és pontosan hova érdemes kijuttatni az adott táblán, hogy a növényünket a gazdaságossági szempontokat is gondosan mérlegelve, optimális mennyiségű tápanyaghoz juttassuk. A tápanyagok kijuttatásánál ugyanis az egyik legfontosabb célkitűzés, hogy minél kisebb mennyiséggel érjünk el minél nagyobb hozamot.

Sok esetben az egyenletes mennyiségben adagolt műtrágya ugyanúgy okozhat a tábla egyik pontján hiányt, ahogy a másik pontján éppen fölösleget, ezért nagy szükség van egy olyan eszközre, amely segít meghatározni a műtrágya pontos mennyiségét és egyben szabályozni tudja a kijuttatást is.

Ha a NEXT GreenSeeker nitrogénszenzorral dolgozik, akkor valós időben, már a táblán történő haladás közben lehetősége lesz felismerni a növényállomány vitalitásbeli és biomassza különbségeit. Az aktív fényforrással rendelkező szenzorok, melyek az eszköz éjjel-nappali használatát is lehetővé teszik, már a legkisebb eltéréseket is megbízhatóan azonosítják. Minden adatot rögzít, így bármikor visszakövethetőek lesznek a már előzetesen összegyűjtött adatok is. Amellett, hogy a környezetvédelmet támogató megoldást használ, szenzorunkat a növény bármely fejlődési állapotában biztonsággal alkalmazhatja.

A tudományos kutatások, a szántóföldi kísérletek és a gyakorlati felhasználók egyaránt megerősítik, hogy a NEXT GreenSeeker használata a termésátlagot és a termény minőségét jelentősen javítja, miközben a költségeket csökkenti és a környezetet is kíméli.

Természetesen a NEXT GreenSeeker nitrogénszenzor teljes mértékben kompatibilis a NEXT Farming Pro szoftvercsomaggal, így a használat során keletkező összes térkép és adat a programban dokumentálható és vizualizálható.

Nézze meg videónkat, hogy is működik mindez a gyakorlatban és kérjen kipróbálási lehetőséget saját tábláira!