Skip to main content

A digitális megoldások csökkentik a gazdálkodók feladatait és költségeit a precíziós gazdálkodásban

Akik precíziós gazdálkodást folytatnak, tapasztalatból tudják, hogy a pontos adatokon alapuló gazdálkodásnak egyik nagy előnye az, hogy segítségével költséghatékony termelés valósítható meg. Akik eddig még nem használták ki teljesen a precíziós gazdálkodás által nyújtott lehetőségeket, azoknak szeretnénk bemutatni a legfontosabb előnyeit, amelyeket elérhetnek, ha csatlakoznak a NEXT Farming által fejlesztett, megbízható szoftverek és szolgáltatások felhasználóihoz.

A precíziós gazdálkodásban a leggyakrabban használt szoftverek azok a térképes megoldások, amelyeknek 5 legfontosabb előnyét mindenki azonnal élvezheti. Lássuk melyek is ezek:

1. A NEXT Térkép szerver NDVI térképek segítségével egyértelműen meghatározható a növények fejlettségi állapota és a táblán belüli különbségeik. Így kiválaszthatjuk a leginkább megfelelő tápanyag kijuttatási stratégiát és pontosan annyi műtrágyát juttathatunk ki a differenciált mennyiségben a földekre, amennyi valójában szükséges. Így csak annyit költünk, amennyi szükséges.

2. Ha pontos, nagyfelbontású (10 méter x 10 méter) információt szeretnénk látni a tábláink relatív termőképességéről és a táblán belüli heterogenitásokról, akkor a NEXT TalkingFields térképek az ideális választás. Ezek a térképek távérzékelés alapján készülnek, így az év bármely szakaszában, néhány nap alatt elkészülnek. Nincs taposás, nincs időveszteség.

3. Ha már az NDVI értékek meghatározása közben, valós időben szeretnénk vezérelni a műtrágyaszórót vagy folyékony nitrogén használata esetén a permetezőt, akkor erre a NEXT GreenSeeker képes. Bármely szabványos ISOBUS vezérlő monitorra csatlakoztatható.  A vezérelt műtrágyaszóró vagy permetező lehet nem ISOBUS eszköz is, csak támogassa a változó mennyiség kijuttatását.

4. Lehetőség van a NEXT GreenSeeker nitrogénszenzort csak NDVI térkép készítésére is használni, ebben az esetben anyagkijuttatás nem történik. Ez egy ideális megoldás a repce tavaszi első fejtrágyázásánál, hiszen ekkor a legjobb eredményt az előző évből, a vegetációs időszak végén készült NDVI térkép használatával érhetjük el.

5. A NEXT Térkép szerver NDVI térképek és a TalkingFields térképek mellett természetesen tetszőleges térképi információ megjeleníthető a NEXT Farming Pro szoftverben. Ezen alapinformációk alapján akár kötegelten is készíthetünk kijuttatási térképeket vetéshez, műtrágyaszóráshoz vagy permetezéshez.

Kérjen személyes vagy online konzultációt a precíziós gazdálkodást támogató megoldásainkról!