Skip to main content

Precíziós tápanyag utánpótlás

Pontosan ott trágyázni, ahol a föld azt igényli

Nagyon ritka az olyan tábla, mely homogén és mindenhol ugyanazzal a termelési potenciállal rendelkezik. A gyakorlati adatok azt mutatják: A tápanyag utánpótlás egyenletes kijuttatás mellett az esetek 33 %-ban túlzott tápanyagellátást eredményez. Másrészről a tábla területének 42 %-án tápanyaghiány alakul ki. Végezze a tápanyag utánpótlást helyspecifikusan, a termelési potenciálnak megfelelően, hogy a maximális hozamot érhesse el – és mindezt úgy, hogy a tápanyag kijuttatás az optimális szinten történik, környezetkímélően és fenntartható módon.

Az alacsony termőképességű területeken így pénzt tud megtakarítani. Átlagosan akár 10 %-kal* magasabb hozamot érhet el ugyanannyi nitrogén hatóanyag kijuttatása mellett, mintha azt egyenletesen juttatta volna ki. Különösen a nitrátérzékeny területeken tudja a precíziós tápanyagpótlás segítségével a növényállományt az egész táblában optimális szinten ellátni tápanyaggal. 

 

Mit jelent ez pontosan?

  • Nincs tápanyagveszteség az alacsonyabb termőképességű területeken 
  • Megfelelő ellátottság a magas termőképességű területeken 
  • A hozam és a minőség hosszú távú biztosítása
  • Egészséges és vitális növényállomány a megfelelő tápanyagellátásnak köszönhetően 
  • Hatékony tápanyagfelhasználás  
  • Környezetkímélő és fenntartható tápanyag gazdálkodás
  • Szenzoradatok felhasználása (műhold, N-szenzor) 
  • Az alaptrágya precíziós kijuttatása a talajvizsgálati eredmények alapján

N-Manager

A N-Manager használatával még egyszerűbbé és gyorsabbá válik a N-trágyázás kijuttatási (applikációs) térképeinek az elkészítése. Hogyan történik ez? A TalkingFields alaptérképekre, a növény tápanyagszükségletére és a kiválasztott műtrágya összetételére alapozva egy algoritmus automatikusan javaslatot tesz a kijuttatási mennyiségekre és a pontos helyekre. Ezek az információk a programban vizualizálhatók és módosíthatók.

Azokban a kultúrákban, ahol a N-fejtrágyázás több lépésben történik, az N-Manager Pro az optimális eszköz a kijuttatási (applikációs) térképek gyors és egyszerű elkészítéséhez. Az első kijuttatás tervezése a TalkingFields alaptérképek alapján történik. A további nitrogénkijuttatás aktuális NDVI térképek alapján történik, melyek készülhetnek műholdas adatokból és N-szenzor adatokból is.

Hogyan jutassam ki a leghatékonyabban a nitrogént?

Szinte nincs is olyan homogén tábla, mely a teljes területén azonos termőképességgel rendelkezik. A talaj tulajdonságainak elérései differenciált tápanyagkijuttatást tesznek szükségessé. A táblán belüli különbségekre a legegyszerűbben a TalkingFields műholdas térképek használatával lehet rátekinteni. ezen eltérések miatt a tábla homogén kezelése kevésbé gazdaságos. A vetőmag, a műtrágya és a növényvédőszer is jobban hasznosul, ha a kijuttatási mennyiségeket a talaj adottságaihoz igazítjuk.

Grafik die die Düngung ohne NEXT N-Manager zeigt.

Tápanyag utánpótlás NEXT N-Manager nélkül

Ebben az esetben általában egy korábban megtervezett, egyforma mennyiségű tápanyag kerül a táblán kijuttatásra. Ez a tápanyagmennyiség az átlagos termőképességet tükrözi. A tábla azon részein, ahol a termőképesség az átlag alatti, túltrágyázás történik. A fölösleges nitrogént a növények nem tudják felvenni – így az a talajból kimosódik. Ez nemcsak pazarlás, hanem a környezetet is károsítja. A tábla azon részein, ahol a termőképesség az átlagot meghaladja, túl kevés tápanyag kerül kijuttatásra. Így az ott meglévő magasabb termelési potenciált nem sikerül kihasználni.

Feld inklusive Kartenbild

Tápanyag utánpótlás NEXT N-Manager használatával

Mindegy, hogy a termőképesség magas vagy alacsony, minden részterület a hozzá tartozó termőképességnek megfelelő tápanyagkijuttatásban részesül. Így mindenhol kihasználhatja a teljes termőképességet az optimális tápanyagutánpótlás mellett, továbbá biztosítani tudja a környezetkímélő, fenntartható gazdálkodás legfontosabb feltételeit is. Ezenkívül a táblák gyengébb termőképességű részein jelentős költségcsökkentés is történik. Így átlagosan ugyanazzal a nitrogén mennyiséggel mintegy 10% hozamnövekedést tud elérni, összehasonlítva a homogén tápanyagutánpótlással.

Válassza ki az Önhöz illő terméket:

 Mann vor LandschaftMaisfeld
 

Elkezdem most

Részletes információk

Részletes információk
  Smart Farming belépő szintÁtfogó profi megoldás gazdálkodóknak
Kijuttatási (applikációs) térképek készítése++
N-Manager-+
Greenseeker kapcsolódás++
Kijuttatási térkép talajvizsgálati eredmények alapján-+
SzoftvermegoldásNEXT Farming LiveNEXT Farming Pro
TechnológiaFelhő alapú szoftverAsztali szoftver felhő kapcsolattal
 

Elkezdem most

Részletes információk

Részletes információk